Hogy számláznak majd a mozgó árusok, a fagyiskocsik, a hot-dogosok?

A közelgő fesztiválszezon miatt sokak számára fontos kérdés, hogy hogyan lehet olyan mobilkasszákat üzemeltetni, amelyekre csak néhány napig van szükség, tehát két-három napos időtartamban üzemeltetik.

Sokakat érinthet, hogy közeleg nyár, és így a tömegrendezvények, a fesztiválok szezonja, ahol szép számmal akadnak olyan (mozgó)árusok, akik csak néhány napig árusítanak. Számukra is kérdéses, hogy hogyan is kell majd használniuk az új, online pénztárgépeket, lehetséges-e a számlázás anélkül, hogy az adóügyei ellenőrző egységet (AEE) egységet cserélni kellene, illetve milyen adminisztrációs kötelezettségekkel, jár ez a tevékenység. megoldás.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal friss tájékoztatása szerint a jogszabályi környezet pontosan meghatározza azt kört, akik nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget. Ugyanakkor alkalmi rendezvények, kitelepülés esetén (tehát ha az adózó például egy fesztiválon árusít) a kitelepülés helyszínén nem kötelező a pénztárgép használata, mivel ez az értékesítési forma jellemzően sem az üzlet, sem a mozgóbolt körébe nem tartozik. Ez azt is jelenti, hogy kiállítási kötelezettségének az adóalany nyomdai úton előállított nyugtával, illetve számlával is eleget tehet.

Konkrét példákkal is szolgál az adóhatóság, az egyes vendéglátási tevékenység körökből: a mozgó szolgáltatásnyújtás, így a mozgó vendéglátó szolgáltatás, mint például egy fagylaltos kocsi, hot-dogos kocsi, mozgó perecárus, amelyek jellemzője, hogy fogyasztásra kész ételt kínálnak, és értékesítési helyüket változtatják, szintén nem tartoznak a pénztárgép használatra kötelezettek körébe, így nekik is elég nyugtával, számlával igazolni a vásárlást.